مشاوره حقوقي
مشاوره حقوقي

همه ما انجام برخي اعمال را ناپسند ‌‌‌‌‌مي‌دانيم‌‌‌‌‌ و تمام تلاش خود را ‌‌‌‌‌مي‌كنيم كه مرتكب آن‌‌‌‌‌‌ها نشويم. در قانون نيز برخي اعمال موجه نبوده و نظم جامعه را از بين ‌‌‌‌‌مي‌برند. از اين رو قانون آن‌‌‌‌‌‌ها را منع كرده است و با نام جرم شناخته ‌‌‌‌‌مي‌شوند. جرم ‌‌‌‌‌مي‌تواند از عمل ساده‌اي مانند ريختن زباله در خيابان تا قتل افراد ديگر را شامل شود و طبق قانون افراد در جامعه نبايد عملي مجرمانه را مرتكب شوند زيرا مجازات خواهند شد. در ادامه اين مطلب قصد داريم در خصوص تعريف جرم و عناصر تشكيل دهنده آن‌ توضيحات كاملي را در اختيارتان قرار دهيم، با ما همراه باشيد.

 

 منبع : تعريف جرم

تعريف جرم

به هر عملي كه قانونگذار براي آن مجازاتي را در نظر گرفته باشد جرم مي‌گويند. در واقع جرم عملي است كه قانونگذار ارتكاب آن را منع نموده و چنانچه فردي مرتكب آن شود طبق قانون مجازات خواهد شد. به افرادي كه مرتكب جرم ‌‌‌‌‌مي‌شوند مجرم‌‌‌‌‌ ‌‌‌‌‌مي‌گويند و براي هر مجرم مجازاتي برابر ميزان جرمش در نظر گرفته ‌‌‌‌‌مي‌شود.

اگر بخواهيم مفهوم جرم‌ را ساده‌تر توضيح دهيم ‌‌‌‌‌مي‌بايست بگوييم هر عملي كه نظم جامعه را بر هم زند و باعث از بين رفتن حقوق ديگران شود جرم بوده و براي آن مجازاتي تعيين شده است. به عنوان مثال اگر فردي ديگري را به قتل برساند مرتكب جرم قتل شده است زيرا باعث گرفتن جان او و ناديده گرفتن حقوق او شده است.

ويژگي‌‌‌‌‌‌هاي جرم كدامند‌‌‌‌‌‌ ؟

جرائم داراي اركاني هستند كه در صورت وجود آن‌‌‌‌‌‌ها ‌‌‌‌‌مي‌توان گفت كه فرد عمل مجرمانه‌‌‌‌‌‌‌اي را مرتكب شده است. اين اركان به شرح زير ‌‌‌‌‌مي‌باشند:

  • منع انجام عمل مجرمانه

عملي كه توسط مجرم انجام شده است ‌‌‌‌‌مي‌بايست حتما توسط قانون منع گرديده باشد. براي مثال سرقت عمل مجرمانه‌‌‌‌‌‌‌اي است زيرا قانون انجام آن را منع كرده است.

  • منع انجام ندادن عمل توسط قانون

از ديگر اركان جرايم منع انجام ندادن عملي ‌‌‌‌‌مي‌باشد كه اگر انجام نگيرد فرد مرتكب جرم ‌‌‌‌‌مي‌شود. براي مثال گاهي مادري به قصد از بين بردن فرزند خود از شيردادن به او امتناع ‌‌‌‌‌مي‌كند كه در اين صورت مادر مجرم است. زيرا قانون تاكيد كرده است كه او بايد عمل شيردادن به فرزندش را انجام ‌‌‌‌‌مي‌داده اما از اين كار امتناع ورزيده است.

  • داراي مجازات بودن

از ديگر ويژگي‌‌‌‌‌‌هاي جرم داراي مجازات بودن آن است، اين به اين معناست كه بايد در قانون براي عمل ارتكاب يافته مجازات تعيين شده باشد تا بتوان گفت كه آن عمل جرم است.

عناصر تشكيل دهنده جرم | تعريف جرم

به مواردي كه باعث تشكيل جرم ‌‌‌‌‌مي‌شوند عناصر تشكيل دهنده جرم گفته ‌‌‌‌‌مي‌شود. به بيان ساده‌تر وجود عناصر جرم براي اينكه بتوان گفت عملي جرم محسوب ‌‌‌‌‌مي‌شود الزامي است. عناصر تشكيل دهنده جرم شامل سه مورد عنصر ما‌دي، عنصر قا‌نوني و عنصر رو‌اني مي‌شوند كه به شرح زير هستند:

  • عنصر رواني جرم

عنصر رواني جرم به معناي اين است كه فرد مجرم قصد ارتكاب آن‌ عمل مجرمانه را داشته و براي آن نقشه كشيده و برنامه ريزي كرده است. به توضيح ساده‌تر عنصر رواني به اين معناست كه فرد مجرم با خواست، اراده و نيت خود دست به انجام عمل مجرمانه زده است.

  • عنصر مادي جرم

عنصر مادي جرم زماني وجود خواهد داشت كه نقشه و نيت فرد مجرم به وقوع بپيوند و ظاهر شود. به بيان ديگر اگر فرد براي ارتكاب جرم نقشه‌‌‌‌‌‌‌اي بكشد اما آن را انجام ندهد نمي‌توان براي او مجازات در نظر گرفت زيرا هنوز عنصر مادي جرم به وجود نيامده است اما اگر تمام نقشه‌‌‌‌‌‌هاي او به وقوع بپيوندد و جرم انجام شود عنصر مادي جرم نيز به وجود خواهد آمد.

  • عنصر قانوني جرم

وجود عنصر قانوني به اين معناست كه بايد عمل ارتكابي از ديدگاه قانون‌ جرم تلقي شود و براي آن مجازاتي تعيين‌ گرديده باشد.

نكته: براي اينكه بتوان عملي را مجرمانه خطاب كرد ‌‌‌‌‌مي‌بايست هر سه عناصر تشكيل دهنده وجود داشته باشند اما ماهيت آن‌‌‌‌‌‌ها ‌‌‌‌‌مي‌تواند در خصوص هر جرمي متفاوت باشد.

سوالات متداول

ارتكاب جرم به چه معناست‌‌‌‌‌‌ ؟

اگر فردي عملي كه قانون آن ‌را منع كرده است مرتكب شود ‌‌‌‌‌مي‌توان گفت ارتكاب جرم صورت گرفته است.

عنصر قانوني جرم چيست‌‌‌‌‌‌ ؟

عنصر قانوني جرم ‌به اين معناست كه عمل ارتكابي جرم تلقي شود و براي آن مجازاتي تعيين شده باشد.

براي دريافت اطلاعات بيشتر در خصوص تعريف جرم، به كانال تلگرام حقوقي وكيل دات كام مراجعه نماييد. كارشناسان مركز مشاوره حقوقي وكيل دات كام نيز آماده‌اند تا با ارائه خدماتي در زمينه مشاوره حقوقي تلفني وكيل دات كام به سوالات شما عزيزان پيرامون تعريف جرم پاسخ دهند.

 

 

 

 منبع : تعريف جرم

 


:: بازديد از اين مطلب : 0

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1400/3/9  ] [ ۰۸ ] [ vakiel ] [ ]

يكي از اصول اوليه و مهم زندگي اجتماعي احترام به مالكيت هر اشخاص بر اموال و دارايي‌‌‌‌‌‌‌‌‌هايش است. قانون نيز از اين مالكيت حمايت ‌‌‌‌‌‌‌مي‌كند و در صورتي كه ديگري بخواهد بدون اجازه و به شكل غير قانوني مالكيت شخصي را از بين ببرد مانع ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌مي‌شود. يكي از مصاديق سلب غير قانوني مالكيت اشخاص بر اموالشان سرقت يا دزدي كردن است‌‌‌‌‌‌‌‌‌. در ادامه به اين موضوع ‌‌‌‌‌‌‌مي‌پردازيم.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد.

 

 

 

 

منبع:

سرقت

 تعريف جرم

 انواع – مجازات – سرقت حدي و سرقت تعزيري

 

سرقت چيست ؟

از نظر لغوي ‌‌‌‌‌‌‌‌سر‌قت به معناي دزديدن‌‌‌‌‌‌‌‌‌، دستبرد و ربايش است‌‌‌‌‌‌‌‌‌. از نظر اصطلاحي ‌‌‌‌‌‌‌‌سر‌قت به معناي بردن و دزديدن مال شخصي ديگر به صورت پنهاني و بدون رضايت مالك آن است. شخصي كه اموال ديگري را ‌‌‌‌‌‌‌‌سر‌قت ‌‌‌‌‌‌‌مي‌كند سارق است. شخص در صورتي سارق است كه مال را با علم و قصد بردارد. در صورتي كه شخصي از روي اشتباه يا ناآگاهي مال ديگري را به اشتباه بردارد ‌‌‌‌‌‌‌‌سر‌قت رخ نداده است.

در قانون مجازات اسلا‌‌‌‌‌‌‌مي‌ يك فصل كامل به موضوع ‌‌‌‌‌‌‌‌سر‌قت پرداخته شده است و بر اساس ماده 267 اين قانون ‌‌‌‌‌‌‌‌سر‌قت به معناي ربودن مالي است كه متعلق به غير ‌‌‌‌‌‌‌مي‌باشد. از نظر قانوني عنصر اصلي وقوع اين جرم فعل برداشتن و ربودن بدون اطلاع و رضايت مالك و دارنده آن است.

انواع سرقت

از نظر تقسيم بندي قانوني ‌‌‌‌‌‌‌‌سر‌قت از لحاظ مجازات داراي دو نوع است:

1/ ‌‌‌‌‌‌‌‌سر‌قت حدي: در اين نوع ‌‌‌‌‌‌‌‌سر‌قت در صورت وجود جميع شرايط مجازات سارق حدي است به همين خاطر به آن ‌‌‌‌‌‌‌‌سر‌قت حدي ‌‌‌‌‌‌‌مي‌گويند.

2/ ‌‌‌‌‌‌‌‌سر‌قت تعزيري: در صورتي كه شرايط ‌‌‌‌‌‌‌‌سر‌قت حدي نباشد مجازات سارق بر اساس قانون تعزيرات اعمال ‌‌‌‌‌‌‌مي‌شود.

شرايط تحقق سرقت حدي

بر اساس ماده 268 قانون مجازات اسلا‌‌‌‌‌‌‌مي ‌در صورت وجود 14 شرط زير ‌‌‌‌‌‌‌‌سر‌قت حدي است:

1/ شيء دزديده شده بايد از نظر شرعي داراي ماليت باشد‌‌‌‌‌‌‌‌‌. به عنوان مثال مشروب شرعا ماليت ندارد.

2/ مال دزديده شده در حرز بوده باشد. حرز به معناي مكاني مناسب است كه مال در آن عرفا از دستبرد در امان است‌‌‌‌‌‌‌‌‌. حرز هر مالي با ديگري متفاوت است‌‌‌‌‌‌‌‌‌. به طور مثال حرز طلا گاو صندوق است.

3/ هتك حرز انجام گردد‌‌‌‌‌‌‌‌‌. يعني دزد حرز را باز كند به طور مثال در گاو صندوق را باز كند اگر در حرز باز باشد ديگر هتك حرز نيست.

4/ دزد شخصا مال را از حرز خارج نمايد.

5/ هتك حرز و دزديدن مال به شكل پنهاني و مخفيانه صورت بگيرد.

6/ دزد فردي غير از پدر يا جد پدري صاحب مال باشد.

7/ ارزش مال زماني كه از حرز خارج ‌‌‌‌‌‌‌مي‌شود با چهار و نيم نخود طلاي مسكوك برابري كند. ارزش مال در هنگام خروج مهم است نه قبل از خروج و نه بعد از آن. اينكه حال چه ميزان ارزش دارد مهم نيست.

8/ مال مسروقه از اموال مربوط به عموم مردم يا دولت نباشد يا اينكه وقف عام نشده باشد. به طور مثال پولي كه در صندوق صدقات است از مصاديق وقف عام است.

9/ در زمان قحطي نباشد.

10/ مالك مال مسروقه از سارق در مراجع قانوني شكايت نمايد.

11/ مالك مال سارق را قبل از اثبات ‌‌‌‌‌‌‌‌سر‌قت نبخشيده باشد.

12/ قبل از اينكه ‌‌‌‌‌‌‌‌سر‌قت اثبات شود مال در اختيار مالك قرار نگيرد‌‌‌‌‌‌‌‌‌. يعني دوباره به مالك برگردانده نشود.

13/ مال مسروقه قبل از اثبات ‌‌‌‌‌‌‌‌سر‌قت به مالكيت سارق درنيايد. به طور مثال اگر قبل از اثبات جرم‌‌‌‌‌‌‌‌‌، سارق مالي را كه دزديده به ارث ببرد ديگر ‌‌‌‌‌‌‌‌سر‌قت حدي نيست.

14/ مال مسروقه خود از اموال دزدي و غصب شده از ديگري نباشد.

مجازات جرم سر‌قت

در صورتي كه همه 14 شرط بالا موجود باشد مجازات حد است‌‌‌‌‌‌‌‌‌. نكته مهم در اين رابطه اين است كه تمام اين 14 شرط بايد با هم جمع باشند و اگر حتي يكي از آن‌‌‌‌‌‌‌‌ها نباشد حدي نيست.

مجازات ‌‌‌‌‌‌‌‌سر‌قت تعزيري نيز بر اساس كيفيت و چگونگي انجام ‌‌‌‌‌‌‌‌سر‌قت متفاوت است. به طور مثال ‌‌‌‌‌‌‌‌سر‌قت از مناطق سيل زده يا زلزله زده 1 تا 5 سال و تا 74 ضربه شلاق مجازات دارد. يا در صورت وجود عوامل مشدده مجازات سارق بين 5 تا بيست سال حبس و تا 74 ضربه شلاق است.

سوالات متداول

انواع ‌‌‌‌‌‌‌‌سر‌قت چيست ؟

‌‌‌‌‌‌‌‌سر‌قت داراي دو نوع است‌‌‌‌‌‌‌‌‌. ‌‌‌‌‌‌‌‌سر‌قت حدي و ‌‌‌‌‌‌‌‌سر‌قت تعزيري‌‌‌‌‌‌‌‌‌ كه در مطلب به تفصيل توضيح داده شده است.

حرز مال چيست ؟

حرز مكاني است كه مال در آن عرفا محفوظ است كه در مطلب به تفصيل توضيح داده شده است.

در چه صورت مجازات سارق حدي است ؟

در صورتي كه تمام 14 شرط ‌‌‌‌‌‌‌‌سر‌قت حدي را داشته باشد كه در مطلب به تفصيل توضيح داده شده است.

براي دريافت پاسخ سوالات خود و مشاوره حقوقي در مورد ‌‌‌‌‌‌‌‌سر‌قت و انواع آن ‌‌‌‌‌‌‌مي‌توانيد از خدمات مشاوره آنلاين و تلفني وكيل دات كام بهره ببريد.

براي دريافت اطلاعات بيشتر در خصوص سرقت، به كانال تلگرام حقوقي وكيل دات كام مراجعه نماييد. كارشناسان مركز مشاوره حقوقي وكيل دات كام نيز آماده‌اند تا با ارائه خدماتي در زمينه مشاوره حقوقي تلفني وكيل دات كام به سوالات شما عزيزان پيرامون سرقت پاسخ دهند.

 

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد يا مي توانيد مقالات مجله حقوقي وكيل دات كام را مطالعه نماييد.

 

 

شماره تماس وكيل دات كاممنبع:

سرقت

 تعريف جرم

 انواع – مجازات – سرقت حدي و سرقت تعزيريي

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1399/11/29  ] [ ۰۷ ] [ vakiel ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 7
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب